Ga naar hoofdinhoud

Rondje Egmond kan worden gelezen op de computer, tablet of telefoon. Het zijn pdf-bestanden die bij het aanklikken vanzelf ‘downloaden’. Als u besluit om ze ook op te slaan, dan nemen ze niet meer plaats in dan enkele foto’s.

De leestafel van PostaanZee en Huys van Egmont
Rondje Egmond ligt ook op de leestafel bij twee centra. Bezoekers kunnen er plaats nemen om informatie over de Egmonden op te zoeken of om iets te vragen. Voor accommodaties wordt echter verwezen naar Egmond.nl en verder informatie naar egmondonline.nl

PostaanZee, Voorstraat 82a Egmond aan Zee, elke werkdag van 9.30 – 16.30 uur.

Huys Egmont, Slotweg 46 Egmond aan den Hoef.

Rondje Egmond

Egmond in vogelvlucht

Rondje Egmond is een kleurrijk overzicht van zo’n 60 bezienswaardigheden in de drie Egmonden, met een vleugje geschiedenis. De cultuur, de historie en het eigene van de drie Egmonden gelegen bij de zee, de duinen, het polderland en de bollenvelden, is per dorp bijeengezet met de mooiste foto’s. Van elke locatie die openingstijden heeft – en dat zijn er 25 – staan de actuele gegevens vermeld. De bedoeling is om bewoners én bezoekers van de Egmonden op ideeën te brengen. Immers, wie leest wanneer iets open is, die maakt wellicht een plannetje om erheen te gaan en anders komt het er (weer) niet van.

De Badbode

Wat vooraf ging? Laat ik ruim een eeuw geschiedenis van toeristische informatie, hier heel kort – en dus niet volledig – voor u samenvatten. Eind 1800 was ‘De Badbode’ de eerste toeristische uitgave waarin het mooie en bijzondere van de Egmonden en ook de historie al met liefde werd beschreven. De Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer, opgericht door even bevlogen vrijwilligers, gaf vervolgens  jaren lang een gids uit over Egmond. Maar in de laatste decennia van de vorige eeuw veranderde de VVV in een  organisatie waarvan Egmond nog maar een onderdeel was. Inmiddels is de VVV zelfs uit Egmond vertrokken en zijn er alleen nog twee vrijwillige agentschappen in Egmond aan Zee.

Verwarring

Ik herinner mij dat de toeristische informatie over Egmond jarenlang heel schaars was. Zo werd Egmond aan Zee in artikelen voornamelijk aangeprezen vanwege het strand en de winkelstraat. De vuurtoren en de Prins Hendrik Stichting kwamen wel aan bod, maar of en wanneer je die kon bezoeken, stond er maar zelden bij. Het internet bracht na de eeuwwisseling nieuwe mogelijkheden, maar ook nogal eens verwarring door verouderde informatie. Als het Museum weer open ging of er was een tentoonstelling, dan stond het gelukkig wel in het ‘Contact’ of in ‘De Duinstreek’ en sporadisch kwam er een brochure uit. Toch leek het voor de buitenwereld alsof er in de Egmonden maar weinig viel te bezoeken.

De hele wereld kon het lezen

Zo ontstond begin 2007 het plan om op de website www.historischegmond.nl alle bijzondere plekjes van de Egmonden eens bijeen te brengen en dat bleek indrukwekkend, zo bij elkaar. Deze stukjes over het heden en verleden zijn nog altijd te vinden onder ‘de Egmonden’. Ook hielden we sindsdien een overzicht bij van de bezienswaardigheden per dorp met de belangrijkste gegevens en eventuele openingstijden. Het was toen nog niet zo eenvoudig om die te verkrijgen en gek genoeg is dat bij sommige organisaties nog steeds zo.

In die tijd was het een opwindend idee dat ‘de hele wereld’ dat allemaal kon lezen en na elk stukje in de krant met het webadres erbij, steeg het aantal bezoekers van de website. Nee, de wereld is er niet door veranderd maar wel is merkbaar, dat sindsdien voor veel publicaties en zelfs t.v-programma’s onze gegevens over Egmond als basis werden gebruikt. Het overzicht bevat nu al 60 bezienswaardigheden en gaat geheel vernieuwd verder onder de naam Rondje Egmond. Frits van Eck zorgde o.a. voor een aantal van de sprankelende foto’s en PostaanZee vrijwilliger Carola Krieger maakte de Duitse vertaling. Het initiatief breidde zich uit en we kregen alle medewerking van het Contact met de Egmonden en stonden in 2017 ook vermeld in de nieuwe tweetalige Egmondkrant.De nieuwe editie daarvan is weer gratis verkrijgbaar in de Egmonden.Je zou kunnen zeggen: de Badbode van deze tijd. Deze krant hoort bij de website Egmond.nl die o.a. een agenda bijhoudt van alles wat er in de Egmonden plaats vindt.

Doe eens een Rondje Egmond                    

Rondje Egmond laat zien wat de Egmonden speciaal maakt. Het is voor bewoners en nieuwkomers, voor cultuurzoekers en voor mensen die gewoon wat leuks willen doen met de kinderen. Behalve openingstijden staat ook vermeld of het rolstoeltoegankelijk is. Alle bezienswaardigheden van Egmond aan Zee staan in de volgorde van een rondwandeling: uitdagend met vijf duintrappen of over te slaan voor een vlakke tocht. Deze wandeling is ook als brochure verkrijgbaar bij PostaanZee.  In Egmond-Binnen is het vooral de abdij die niet gemist mag worden en in Egmond aan den Hoef begint het Slotkwartier steeds meer tot leven te komen, nu ook met Huys Egmont.  Ga ook eens binnen bij galerie de Kapberg of Museumhoeve Overslot. De toegang is bijna overal gratis. Begin uw Rondje Egmond gewoon thuis op de computer en kom tot ontdekking dat de drie Egmonden veel meer te bieden hebben dan u al wist.

Back To Top