ACTIVITEITEN

Vanuit je hart, op basis van vertrouwen

Wij werken vanuit de gedachte dat iedereen iets kan bijdragen op een manier die bij hem/haar past. Voor deel- name aan de activiteiten, het gebruik van PostaanZee, drinken van koffie/thee etc. vragen wij een vrijwillige bijdrage. Geef wat jij het waard vindt of wat je kunt missen. Zo draagt iedereen zijn steentje bij. Bij de deur staat een vogelhuisje waar je je bijdrage in kunt doen.

Geen geld bij je of wil je een donatie doen?

Maak een bedrag over op NL 67 RABO 0309230969 van Stichting PostaanZee.
Stichting PostaanZee is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Door deze ANBI-status zijn bepaalde giften aftrekbaar en hoeven wij geen schenk- of erfbelasting te betalen over ontvangen schenkingen. De belastingdienst kan u informeren over de aftrekbaarheid van uw gift.

Onze activiteiten:

WandelenaanZee
InloopaanZee
BoekaanZee
CreatiefaanZee
KralenaanZee
InfoaanZee
BreienaanZee
MuziekaanZee
KokenaanZee
SpaansaanZee
FietsenaanZee
Taalcafé
SpelaanZee
HakenaanZee

Gebruik maken van PostaanZee
Eten bij de Prins
Concertaanzee
BoekenVerkoop
Sociaal team
Vrijwilligerscentrale (VCRA)
Wandelingaanzee
Expositie Hallem
BoekenVerkoop
Lange Rustige Wandeling
In PostaanZee is het lekker koel zomers

INLOOPAANZEE

Maandag tot en met donderdag

van 09.30 tot 12.30 uur

Tijdens de inloopochtenden kun je een kopje koffie/thee drinken en andere mensen ontmoeten. Er is een gastheer of gastvrouw aanwezig, dus je hebt altijd iemand om mee te kletsen. Wij nodigen je ook uit om met je ideeën te komen. Bijvoorbeeld ideeën voor activiteiten waar je ook zelf een (actieve) rol in kan spelen. Kom eens langs, de koffie staat klaar. Graag een vrijwillige bijdrage in ons Vogelhuisje bij de deur.
BOEKENAANZEE

Maandag tot en met vrijdag

van 09.30 tot 16.30 uur

Bij PostaanZee kan je onder het motto: een boek voor een boek, een boek uitzoeken en omruilen voor een meegebracht boek. Heb je een boek gelezen, dan kan je dit weer bij ons inleveren. Voor boeken waar je een bestemming voor zoekt houden wij ons aanbevolen. Veel leesplezier!

BoekaanZee werkt vanuit het idee dat je de samenleving met elkaar leuker kunt maken. Boeken schenken eindeloos veel plezier. Als iedereen meedoet, kunnen veel mensen genieten en verstoffen boeken niet achterin de kast. Met elkaar voor elkaar dus. 

WANDELENAANZEE

Iedere maandag verzamelen

13.15 uur, vertrek 13.30 uur. Maanden juli en augustus verzamelen 09.15 vertrek 09.30 uur

 Wij nodigen je uit om samen met ons te wandelen in de natuur in en om Egmond. Je bent gezond bezig, lekker buiten en in beweging. De wandelgroep staat onder leiding van ervaren Egmondse wandelaarsters.

De wandelgroep kent vier verschillende afstanden: ‘De gang erin’ (8+km), ‘Lekker wandelen’ (7 km), ‘De paden op’ (5 km) en ‘Rondje om’ (3+ km).

Je kan zo aanschuiven en je hoeft je dus niet aan- of af te melden. Denk wel aan een duinkaart, comfortabele wandel-schoenen en een wandeljas. We lopen allemaal 1,5 uur en na afloop drinken we samen koffie en thee en maken een praatje bij PostaanZee. Een vrijwillige bijdrage  voor deelname en koffie en thee stellen wij op prijs.

INFOAANZEE

Maandag tot en met vrijdag

van 09.30 tot 16.30 uur

Ter aanvulling op de bestaande VVV informatiepunten in Egmond aan Zee heeft PostaanZee een informatiepunt onder de naam InfoaanZee. Om bezoekers van de Egmonden op een goede manier antwoord te kunnen geven op hun vragen over bezienswaardigheden is er de mogelijkheid binnen te lopen en deze vragen te stellen. Zo dragen wij bij aan het gastvrije gezicht van de Egmonden.

 

Het is plezierig om terecht te kunnen bij een vrijwilliger/ster die tijd maakt om antwoord te geven of te helpen bij het opzoeken op internet. Vragen als ‘hoe werkt het met parkeren, waar zijn de bijzonderheden en hoe laat gaan de bussen’? Dit op een manier zoals we dat zelf ook graag ontmoeten op onze reizen en bij vakanties. Je bent van harte welkom met vragen of om als vrijwilliger te helpen bij InfoaanZee. Vrijwilligsters hebben alle bezienswaardigheden op een rijtje gezet lees hier meer en download de bestanden.

TAALCAFE

Iedere vrijdag

vanaf 10.15 uur inloop, start 10.30 uur tot 11.30 uur.

Iedere vrijdag organiseren vrijwilligers van Vluchtelingenwerk een Taalcafé voor anderstaligen. Het doel is om sociaal bezig te zijn met de Nederlandse taal. Het is interactief en er worden uitstapjes gemaakt. Het is toegankelijk voor alle mensen die willen oefenen met het spreken van Nederlands. Weet jij een anderstalige buurman/vrouw? Verwijs ze naar het Taalcafé voor ontmoeting en een praatje.

Via de volgende link vind je de contactgegevens van VluchtelingenWerk Bergen.

 

Op de website staan vrijwilligersvacatures voor oa Egmond.

FIETSENAANZEE

Iedere 1e donderdag van de maand.

Verzamelen 13.20 uur. Vertrek 13.30 uur

We nodigen je uit om samen met ons te fietsen in de natuur in en om Egmond. Onze vrijwilligers Reijnoud de Haan en Wanda van Leeuwen rijden een mooie fietstocht van circa 25 kilometer met je met een snelheid van 15 kilometer per uur. Het idee is om puur lekker te fietsen. De begeleiders geven geen toeristische informatie tijdens het fietsen.

 

Je bent van harte welkom met fiets of E-Bike. Neem zelf een duinkaart mee en wat drinken, een stukje fruit of een energiekoek voor onderweg. We stappen af voor een korte pauze in de natuur. Ook maken we een tussenstop bij een restaurantje langs de route voor koffie/thee op eigen kosten. Aanmelding is niet nodig. 

De fietsers vertrekken bij PostaanZee waar we de route ook weer eindigen. Hier drinken we ter afsluiting samen een kopje koffie of thee en maken een praatje. Een vrijwillige bijdrage  stellen wij op prijs.

MUZIEKAANZEE

Iedere 4e donderdag van de maand 

van 14.00 tot 16.00 uur

Ben je gek op muziek? Schuif dan gezellig, met of zonder instrument, aan bij MuziekaanZee. Op initiatief van Huismuziek Alkmaar (HMA) kunnen amateurmusici meespelen in een inlooporkest. Er komen verschillende soorten muziek aan bod. Uiteenlopend van dansen uit de Renaissance via hedendaagse volksmuziek uit diverse landen tot swingende, zoals Sentimental Journey en Summertime uit de opera Porgy en Bess.

De muzieksessie is unplugged.

Neem zelf je muziekinstrument en een muziekstandaard mee, HMA verzorgt de benodigde bladmuziek in diverse toonsoorten (C-, Bes-, Es-versies). We verwachten dat je noten kunt lezen en je instrument goed kunt bespelen. Voor luisteraars en in de pauze zorgt PostaanZee voor een kopje koffie of thee. Wij vragen voor deelname en consumpties een vrijwillige bijdrage.

BREIENAANZEE

Iedere laatste maandag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur.

Zomerstop in de maanden juni, juli en augustus

Met elkaar en voor elkaar, praten en breien bij PostaanZee. Iedere laatste maandagochtend van de maand is iedereen welkom om te komen breien of haken. Binnenlopen kan vanaf 09.30 uur en het breien is van 10.00 t/m 12.00 uur. Veel mensen houden van haken en van breien en beleven hier veel plezier aan. Je kan het gezellig samen doen en iedereen gaat op haar eigen tempo. Neem bijvoorbeeld  je breiwerk van thuis mee waar je mee bezig bent. Er hoeft bij BreienaanZee niets af en je kan ondertussen je verhaal vertellen of naar een ander luisteren. De vraag aan deelnemers is zelf naalden en garen mee te nemen. Voor de beginners zijn er patronen en ideeën om mee te starten. Ook zijn er voorbeelden en wat spulletjes voor als je niets mee hebt genomen. Kom gewoon maar kijken dan laten we zien hoe het werkt. Je zal je snel thuis voelen bij ons aan tafel. Wij vragen een vrijwillige bijdrage voor deelname en de koffie en de thee.

SPELAANZEE

Iedere woensdagmiddag

van 13.30 tot 16.00 uur

De woensdagmiddag kun je samen een spelletje spelen. Er zijn veel soorten spelletjes in huis en je kan natuurlijk ook je favoriete spel meenemen. Hou je van een kaartspel, keezen, mens-erger-je-niet, dammen, schaken, scrabble, dobbelen, puzzelen en van gezelligheid dan ben je van harte welkom. Samen met de bezoekers kiezen we welke spellen er gespeeld gaan worden. Het gaat bij PostaanZee om het meedoen en om het elkaar gunnen. Samen rond de tafel en plezier beleven. Wil je graag winnen? Kom maar laten zien wat je kan, maar bedenk wel: het is maar een spelletje. Wij vragen een vrijwillige bijdrage en kijken uit naar je komst.

WANDELINGAANZEE

Iedere 3e donderdag van de maand

van 13.30 tot 17.00 uur

Wil koper, vrijwilliger van de 8+ route bij WandelenaanZee, kwam met het initiatief om eens per maand een lekker lange wandelroute te lopen. Dit doen we iedere 3e donderdag van de maand in een tempo van 8 km per uur. Je bent van harte welkom. Wij starten om 13.30 uur vanuit PostaanZee, verzamelen vanaf 13.15 uur. We wandelen ongeveer 1,5 uur, waarna we pauzeren en weer 1,5 uur terug lopen. We sluiten daarna de wandeling samen af bij PostaanZee. Neem je duinkaart mee en wat te eten en drinken voor onderweg. Voor deelname, de koffie en thee bij PostaanZee vragen we een vrijwillige bijdrage.
CREATIEFAANZEE -
HAKEN AAN ZEE

Maandagmorgen in de Even weken

van 10.00 tot 12.00 uur

 

CreatiefaanZee

Onze creatieve activiteiten (kaart maken en werken met kralen) wordt uitgebreid met samen haken en/of breien.
Het doel is om gezellig samen bezig te zijn, patronen en tips te delen.
Wil je het leren? Radmilla helpt je graag op weg.
Er liggen voorbeelden klaar en er zijn materialen (tegen betaling) aanwezig. Zo nodig kun je ook je eigen spullen meenemen.

Onder het genot van een kopje koffie of thee en een gezellig kletspraatje. Iedereen is welkom.
Voor de koffie/thee en deelname vragen wij een vrijwillige bijdrage.

Start HakenaanZee maandag 12 november van 10.00 tot 12.00 uur,
daarna afwisselend, de ene week KralenaanZee en de andere week HakenaanZee.

CONCERTAANZEE

Laatste vrijdagmiddag van elk kwartaal

van 15:00 tot 16:00 uur

Elke laatste vrijdag per kwartaal is er in “PostaanZee” een gezellig Concert.

Ben Sierhuis presenteert vier muzikale programma’s bij PostaanZee. De 1e editie is op vrijdagmiddag 30 maart van 15.00-16.00 uur. Laat je verrassen, want je kunt genieten van grappige Nederlandstalige cabaret, meezing en luisterliedjes. Dit uurtje “gezelligheid kent geen tijd” wordt gepresenteerd en uitgevoerd door Piet van der Vliet, piano & gitaar en Ben Sierhuis, teksten, accordeon & zang. Je bent van harte welkom. De toegang is vrij met een vrijwillige bijdrage voor koffie, thee en programma. De zaal is open om 14.30 uur. Locatie: Ontmoetingscentrum PostaanZee aan de Voorstraat 82a te Egmond aan Zee.

De andere ConcertaanZee dagen zijn: Vrijdag 29 Juni – Vrijdag 28 september en Vrijdag 28 december 2018

KOM LUISTEREN EN KIJKEN

1 november  a.s.
Inloop 13.45 uur – Start 14.00 uur

Hoewel oktober ons nog steeds prachtige nazomerdagen schenkt volgen de zwaluwen en de kleine zangvogels uit het duingebied hun instinkt en zijn al eind augustus vertrokken.

De kieviten verzamelen zich maar vluchten vaak pas naar zuidelijker streken als  als de vorst invalt. Als het weer omslaat kunnen we, vooral bij een zuidwestenwind, in oktober volop de spreeuwen- en vinkentrek waarnemen. Ze vliegen dan vrij laag langs de binnenduinrand. In november en december is er vaak trek van laagvliegende groepen zee-eenden evenwijdig aan de kustlijn. Voor vogelaars is ook de herfst een boeiende periode. De massale trek van de kraanvogels van Lapland naar midden- en Zuid Spanje schampt in oktober en november onze oostgrens. In de Ooipolder bij Nijmegen en in Zuid-Limburg worden elk najaar wel kleine aantallen gesignaleerd. De grote trekroute loopt vooral via de pleisterplaatsen Rügen,  Diepholzer Mooren en Lac du Der Chantecoq ten zuiden van Parijs. Daar vinden de kraanvogels voldoende voedsel op de geoogste maisakkers en een veilige slaapplaats in de moerassen rond Diepholz. Na enkele weken aanvetten zijn ze dan weer fit genoeg om de volgende etappe te ondernemen.

Onze plaatsgenoot Cor Barten maakt u graag deelgenoot van zijn bezoeken van de laatste vijf jaar aan dit gebied rond Diepholz, nabij de Diemersee en noordoost van Osnabrück. Meer info op www.bund-dhm.de

Voor deelname, de koffie en thee bij PostaanZee vragen we een vrijwillige bijdrage.

KOKENAANZEE

Voor gezellige kookclubjes iedere avond beschikbaar

Samen koken en samen eten, want wat is leuker dan niet alleen eten. Wil jij samen met anderen gebruik maken van onze keuken? Vraag naar de mogelijkheden voor het opstarten van je eigen kookclub.

GEBRUIK MAKEN VAN POSTAANZEE ?

Voor iedereen die een activiteit wil organiseren

Zelf een activiteit organiseren of …….. gebruik maken van PostaanZee?

Onze ruimte is beschikbaar voor alle Egmonders. Wil jij een bijeenkomst organiseren voor je achterban of voor je mede dorpsgenoten? Vraag naar de mogelijkheden.

EXPOSITIE HALLEM

Maandag tot en met vrijdag

van 09.30 uur tot 16.30 uur.

Bij PostaanZee exposeren drie Egmonders onder de naam Hallem. De schilderijen en houten beelden komen prachtig tot hun recht in het ontmoetingscentrum. Iedereen is tijdens de openingstijden welkom om te komen kijken.

De naam Hallem verwijst naar de historische achtergrond van Egmond-Binnen. In 1992 werd deze historische naam uit de vergetelheid onttrokken en gekozen door drie Egmonders die hiermee hun verbondenheid met het dorp en haar geschiedenis wilden beklemtonen. Deze drie schilders – Jos Apeldoorn, Huug Zentveld en Erik Baart, wilden door onderlinge samenwerking en stimulans hun krachten bundelen en gezamenlijk naar buiten treden onder de naam Schildersgenootschap HALLEM, dan wel individueel. Dit resulteerde in een lange reeks tentoonstellingen in tal van andere Noordhollandse plaatsen, en deelname aan de kunst10daagsen van Bergen en op Schouwen Duiveland (Zeeland), tot meerdere vernissages in België. Meer informatie zie:www.hallem.nl

Met vriendelijke groet,

namens HALLEM, Jos Apeldoorn

ETEN BIJ DE PRINS

Dagelijks

van 12.00 tot 13.30 uur en van 17.00 tot 18.30 uur

Vers en gezond eten is voor ieder mens belangrijk. Samen eten is daarbij gezelliger dan alleen. Bij PostaanZee ondersteunen wij de keuken en het restaurant van de Prins Hendrik. Hier kan je mensen ontmoeten en voor een vriendelijke prijs dagelijks vers bereidde maaltijden, broodjes en salades eten. Eenmaal per maand is er een speciaal menu voor een wat hogere prijs. Wil je meer weten kom dan langs bij PostaanZee. Wij hebben een voorbeeldmenu op onze leestafel liggen. Dan vertellen we hoe onze ervaringen zijn en helpen je over de drempel met een setje in de rug.

Eens in de maand is er een extra avondmenu.

Het is de moeite waard om dat ook eens te proberen.

SOCIAAL TEAM

Iedere dinsdagmiddag

van 15.00 tot 16.30 uur.

Iedereen kan gratis bij het Sociaal Team terecht met vragen over gezondheid, (mantel)zorg, zelfstandig blijven wonen, werk, dagbesteding, geld, opvoeden en gezinsrelaties. Het kan over jezelf gaan of over een buur, vriend of familielid. Jekunt ook bij het Sociaal Team terecht als je iets wilt betekenen in je buurt of wijk. Meer informatie hierover vind je op de webpagina Vrijwilligers van de Gemeente.

Hoe werkt het Sociaal Team?

  • Je hebt een vraag of probleem: je neemt contact op met het Sociaal Team.
  • Je krijgt een contactpersoon toegewezen.
  • De contactpersoon brengt met je de situatie in kaart en kijkt met je naar de meest geschikte oplossing.
  • Als dit nodig is, wordt gezamenlijk een ondersteuningsplan opgesteld.
  • In het ondersteuningsplan staat wat voor hulp je nodig heeft en wie dat het beste kan bieden.
  • Als er een verwijzing nodig is voor professionele hulp, dan zorgt jecontactpersoon ervoor dat dit wordt aangevraagd.Het Sociaal Team is ook telefonisch bereikbaar: 072-8880000 (op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur; van 9.00 tot 11.uur kan een consulent je direct te woord staan)

E-mailadres: sociaalteamegmond@debuch.nl
De mensen van het sociaal team hopen je bij PostaanZee te ontmoeten!

BOEKENVERKOOP

Elke 1e vrijdag van de maand

van 13.30 uur tot 16.00 uur.

BoekenVerkoop

Boekenliefhebbers opgelet:

Vanaf heden bieden wij elke 1e vrijdag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur een wisselend aanbod van boeken.

Altijd al op zoek geweest naar dat ene boek? Of naar een herinnering uit lang vervlogen tijden? Het kan er zomaar tussen liggen. Zie je niet wat je zoekt? Vraag er gerust naar bij de vrijwilligers. We hebben meer op voorraad dan we uitstallen en zijn je graag van dienst.  Met de verkoop van de boeken steun je de activiteiten van PostaanZee. Zit er even niets voor je bij? Een vrijwillige donatie in het vogelhuisje of via onze website stellen wij zeer op prijs.

SPAANSAANZEE

Iedere dinsdagmorgen

van 09.30 tot 11.30 uur.

Iedere dinsdag verzamelen we om samen Spaans te leren spreken.
Samen oefenen en genieten van de Spaanse taal onder begeleiding van Ana Maria Galvez.
Zij is van huis uit Chileens en woont al geruime tijd in Nederland.
Ana Maria neemt je aan de hand: Olé.
Heb je belangstelling voor de Spaanse taal of beheers je de Spaanse taal dan ben je van harte welkom, van 09:30 tot 11:30 uur
Voor de koffie en de thee vragen we een vrijwillige bijdrage.
Rustige Langzame WandelingaanZee

iedere 3e vrijdag van de maand

Verzamelen om 13:30 uur bij PostaanZee.

Rustige WandelingaanZee

Iedere 3e vrijdag van de maand is er een rustige lange wandeling.

Op een tempo van 5 kilometer per uur wordt er een mooie wandeling van ongeveer 3 uur gemaakt door de omgeving van Egmond.

Halverwege de wandeling is er een pauze.

Verzamelen om 13:30 uur bij PostaanZee.

Neem een duinkaart en iets te eten en drinken voor onderweg mee.

KRALENAANZEE

Op maandag in de On-Even weken van 10:00 tot 12:00 uur
Op woensdag in de Even weken van 19:30 tot 21:30 uur

KralenaanZee is een creatieve activiteit met kralen.

Voor KralenaanZee was er in de afgelopen periode een Zomer Stop vanaf 1 Juni  t.e.m Augustus 2018.
Er wordt weer gestart op maandag 24 september 2018
Houd de agenda op deze website in de gaten.

Radmila Zwart is vorig jaar gestart met deze succesvolle creatieve activiteit.
Gezellig samen aan de slag met verschillende technieken.
Kraaltjes weven, kumihimo techniek, peyote, kraaltjes haken, het maakt niet uit welke techniek je wilt gaan doen.
In een gezellige groep bezig zijn met kralen, of je nu je eigen kralen werkje mee neemt of een nieuw project gaat beginnen het maakt niet uit.
Het is mogelijk om ter plekke materialen aan te schaffen.

KralenaanZee is elke maandagochtend in de ON-Even weken en elke woensdagavond in de Even weken.
We starten maandags om 10.00 tot 12.00 uur  en woensdagavond om 19:30 tot 21:30 uur.

Voor de koffie en thee vragen we een vrijwillige bijdrage.

X