Ga naar hoofdinhoud

Aan tafel met… fotograaf Armando

De in Egmond aan zee geboren en getogen fotograaf Armando Jongejan komt donderdag 14 September vertellen over zijn leven en werk van de afgelopen jaren.

Armando Jongejan (Egmond aan Zee – 1960) is na de opleidingen reportage- en vakfotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn werkzaam als freelance fotograaf. Zijn werk kenmerkt zich door een thematische aanpak. Als documentair fotograaf maakt hij graag contact met mensen in hun eigen omgeving. Hij is benieuwd hoe ze wonen, werken en leven. Naast foto’s levert dit ook mooie gesprekken op.

Sinds 1990 heeft Armando Jongejan regelmatig geëxposeerd, onder andere in:

  • Hasselblad Image Centre – Utrecht
  • FOAM Fotografiemuseum – Amsterdam
  • Nederlands Fotomuseum – Rotterdam
  • Comeniusmuseum – Naarden
  • Galerie Mauritian – Tallinn (Estland)
  • Städtisches Museum – Halberstadt (Duitsland)
  • Photo Gallery Fenton House – Bath (Engeland)
  • En meer!

Zijn werk is gepubliceerd in diverse (foto)tijdschriften en boeken. Daarnaast is werk van Armando opgenomen in de collecties van het Regionaal Archief Alkmaar, in de Photography Museum of Lishui (China) en in particuliere- en bedrijfscollecties. Egmondse dorpsportretten werd in 1996 gepubliceerd en was het eerste fotoboek van Armando (uitverkocht). In die periode wilde hij de snelle veranderingen in zijn leefomgeving vastleggen. Hij schreef hierover:

“Wat nu nog vanzelfsprekend is, kan in de (nabije) toekomst definitief tot het verleden behoren.”

De tijd staat niet stil. Sinds 1996 is er veel veranderd. Mensen zijn overleden. De groenteboer en de SRV-wagen zijn uit het straatbeeld verdwenen. Waar eens de speeltuin was staat nu een hotel. De viskar op het Pompplein is er niet meer, net als de bakkerij in de Julianastraat en de zuivelwinkel in de Noorderstraat.
Ruim 25 jaar later vond Armando de tijd rijp om opnieuw een fotoreportage te maken over zijn leefomgeving. In 2022 en 2023 heeft hij een aantal momenten uit het dagelijkse leven in Egmond aan Zee vastgelegd en verzameld in dit boek. Zo ontstaat wederom een tijdsbeeld. Hij fotografeerde mensen op zee, op het strand, in de duinen en in het dorp.

De lezing is bij PostaanZee en start om 13.30 uur met een inloop vanaf 13.00 uur.
Voor deelname en koffie/ thee vraagt PostaanZee een vrijwillige bijdrage.

Back To Top