skip to Main Content

‘Ontdek je gebruiksaanwijzing. Hoe beïnvloed jij je spanning?’

‘Ontdek je gebruiksaanwijzing. Hoe beïnvloed jij je spanning?’
Dinsdag 28 januari van 13:30 tot 14:30 uur door Janny Ligthart.

Ontdek en Ontmoet: Jannie Ligthart
Januari, de maand waarin de nieuwe voornemens opnieuw getest worden, de knip zich moet herstellen van de dure decembermaand, waarin het zonlicht zich nog maar weinig laat zien en de beruchte Blue Monday die dit jaar op de 20e valt. In deze maand is drs. Jannie Ligthart, gespecialiseerd in stressmanagement en het voorkomen van een burn-out, op 28 januari aanwezig.
Heb je wel eens opgemerkt dat je in jezelf praat? Daar ooit over nagedacht en je misschien zelfs afgevraagd of je dan toch een beetje gek was? Jannie Ligthart kan je gerust stellen, praten in jezelf, we doen het allemaal. Van rustig gebabbel tot chaotisch gepieker. Alsof je hoofd vol zit met stemmen die allemaal hun zegje willen doen.
Je zou jezelf kunnen zien als een verzameling verschillende ‘ikken’. Delen in jezelf die vaak heel verschillende dingen belangrijk vinden en die dan onderling zoveel onenigheid kunnen hebben dat je je in gedachten met weinig anders meer mee bezig kunt houden. Onrust geeft spanning en spanning geeft klachten. Hoe kun je voorkomen dat het deel dat de luidste stem heeft, het altijd voor het zeggen krijgt? In deze lezing wordt een methode aangereikt waarbij je grip krijgt op je eigen gedachten. Leer herkennen welke hulpbronnen je allemaal al in huis hebt en hoe je deze effectiever kunt gebruiken. We vragen voor het bijwonen en de koffie/thee een vrijwillige bijdrage. 

Jannie Ligthart
 ‘Als oud Hoogwouder woon ik inmiddels in Heerhugowaard waar ik als psycholoog een praktijk voer. Ooit gestart als verpleegkundige ben ik na vervolgopleidingen psycholoog geworden. Sinds 2003 werk ik als zelfstandig gevestigd psycholoog. Naast opleidingen die gericht waren op gangbare visies op gezondheid, heb ik een aantal opleidingen gevolgd waarin een alternatieve en spirituele visie centraal stonden. Ik omschrijf mijzelf wel als een schaatser, het ene been in de fysiek stoffelijke wereld, het andere been in de energetisch / ongeziene wereld.

Als kind ervaarde ik een innerlijke wijsheid die niet altijd strookte met wat ik waarnam met mijn ogen of oren. Ik geloofde niet altijd wat mij verteld werd omdat het voor mij ergens gewoon niet klopte. Hoezo: ‘Je snijdt een stuk darm weg en de patiënt is genezen’? En zo begon mijn speurtocht naar hoe het dan wel zat al tijdens mijn eerste beroepsopleiding de A-verpleging. Met name alternatieve zienswijzen waarin anders werd gekeken naar het lichaam spraken mij bijzonder aan.
En ook tijdens mijn werk als GZ-psycholoog liep ik al rap tegen hetzelfde aan. Hoezo: ‘Als je maar genoeg inzicht hebt in je irrationele gedrag stel je je overtuigingen en gedrag vanzelf bij’? Ook dit klopte niet. Er zijn immers massa’s mensen die wel weten dat ze niet handig bezig zijn en toch blijven doen wat ze doen. Het leidde mij naar behandeltechnieken gebaseerd op andere visies dan die gangbaar zijn in het reguliere circuit.
Dit heeft geresulteerd in een eigen methodiek waarmee ik mensen begeleid om anders naar zichzelf en naar hun gedachtenwereld te luisteren en te kijken. Omdat ik vaak hetzelfde verhaal vertelde ben ik dit op gaan schrijven. En dit werd uiteindelijk het boek: “Ontdek je gebruiksaanwijzing. Hoe beïnvloed jij je spanning?” Het boek heeft inmiddels duizenden mensen ondersteund in het anders leren omgaan met stress en het voorkomen van een burn-out, paniekaanvallen of depressies.’

Back To Top
X